FAQ

Hieronder kan u per categorie de meest gestelde vragen met het antwoord terugvinden.

Onderwerpen

Algemene vragen

Beleggingsvragen

Vragen omtrent prijzen

Vragen omtrent verzending & betaling

 • Wat betekent Good Delivery?

  London Good Delivery staat voor een kwaliteitsgarantie verleend door de London Bullion Market Association (LBMA). Concreet betekent dit wanneer u beleggingsgoud of -zilver koopt van een merk dat erkend wordt door deze organisatie, u kan genieten van een wereldwijde bekendheid en dus bijgevolg uw beleggingsgoud- of zilver internationaal kan verhandelen. In het assortiment van Antwerpen Goudbank hebben alle goudstaven dit kwaliteitslabel.

 • Is een certificaat altijd nodig bij het aan- of verkopen van goudstaven?

  Neen, een certificaat is niet verplicht mee te geven bij de aankoop of verkoop van goudstaven. Alle goudbaren zijn voorzien van productiestempels of affineurstempels die instaan voor de waarborg van zuiverheid en hoeveelheid van de aangekochte of verkochte goudstaaf.

 • Waarom betaal ik een voorschot op mijn online bestelling?

  Antwerpen Goudbank verkoopt aan live goudprijzen en vraagt hierbij aan zijn klanten een voorschot van 5% met een maximum van € 1000. Wij plaatsen fysiek goud tegenover uw bestelling en willen een garantie of voorschotbetaling, zodat u uw desbetreffende bestelling ook daadwerkelijk respecteert. Al ons goud is normalerwijze aan vastgelegde prijzen vooruit verkocht of gehedged op onze verschillende online platformen. Wij nemen het risico tegen daling van de goudprijs in uw plaats over tot het moment van aankoop. Alle bestellingen dienen binnen de vijfwerkdagen betaald te worden na de online aankoop hiervan. Indien de klant in gebreken blijft, kan het voorschot als schadeclaim worden opgeëist door de verkoper namelijk Antwerpen Goudbank.

 • Hoe kan ik betalen bij Antwerpen Goudbank?

  Wanneer u via onze webshop beleggingsgoud of beleggingszilver online bestelt, wordt u steeds gevraagd om een voorschot van 5% van het totale bedrag van uw bestelling te betalen met een maximum van €1.000. Deze 5% dient om het risico te dekken aangezien onze prijzen live gekoppeld zijn aan de goudkoers van de beurs van London.

  Vanaf u de bestelling plaatst, zijn de prijzen tussen de verkoper en de koper vastgelegd. Dit betekent concreet dat vanaf dit moment het risico van de koers van het edelmetaal (goud of zilver) van de verkoper naar de koper verschuift. 

  Van zodra u de stappen in de betalingsprocedure van onze website heeft doorgevoerd, zal u automatisch uw factuur toegestuurd krijgen via e-mail of in uw account kunnen terugvinden. Op deze factuur zal het voorschot dat u reeds heeft betaald vermeld staan alsook het nog te betalen resterende saldo.

  Het resterende saldo dient binnen een termijn van 5 werkdagen betaald te worden via een bankoverschrijving naar het bankrekeningnummer van Goudbank Antwerpen met vermelding van uw ordernummer.

  Van zodra Goudbank Antwerpen uw betaling heeft verwerkt, zal u per e-mail of telefonisch verwittigd worden voor de ophaling of verzending van uw order.

  Indien bij ons aan het loket in Antwerpen beleggingsgoud of -zilver aankoopt ter plaatse, kan u ook steeds met bancontact betalen.

  Visa of Mastercard wordt niet aanvaard.

  Ons betaalloket

  Goudbank Antwerpen
  Abdijstraat 86
  2020 Antwerpen
  België

  Onze bankgegevens

  IBAN: BE22 9671 9678 2347
  BIC: TRWIBEB1XXX

 • Hoe ontvang ik mijn order?

  Indien u koos voor de optie ‘LEVEREN’ bij het plaatsen van uw bestelling wordt uw order met verzekerde zending naar uw thuisadres opgestuurd. Enkel bestellingen met een waarde onder de € 20 000 kunnen met verzekerd transport verzonden worden.

  Uw pakket zal bij uw thuisadres aangeboden worden door de koerierdienst. U dient steeds af te tekenen voor het ontvangst van uw pakket. Indien u niet thuis bent wanneer de koerier het pakket aanbiedt, zal hij dit de volgende werkdag opnieuw aanbieden. Indien u niet thuis bij de 2de bezorgpoging zal u een strookje in uw brievenbus vinden waarop u zelf via een onlinesysteem een datum kan kiezen voor de levering van uw order.

  Noch Goudbank Antwerpen, noch de koerierdienst kan het tijdstip op voorhand meedelen wanneer uw pakket zal toekomen.

 • Wat indien mijn pakket aankomt en ik niet thuis ben?

  Al onze pakketten worden verstuurd via verzekerde zending. Dit betekent dat u verplicht bent af te tekenen voor ontvangst van uw pakket. Indien de koerier langskomt en u niet thuis bent, zal hij/zij uw pakket terug meenemen. Vervolgens zal u van de koerierdienst een strookje in de brievenbus krijgen om een nieuw leveringsmoment te kiezen. 

 • Kan ik na mijn aankoop mijn goud terug verkopen bij Antwerpen Goudbank?

  Ja, u kan steeds terecht bij Antwerpen Goudbank voor de wederverkoop van uw gouden stukken, goudstaven of gouden munten en dit steeds zonder afspraak. Ook indien u uw beleggingsgoud niet heeft aangekocht bij Antwerpen Goudbank kan u dit bij ons verkopen aan de beste live goudprijzen. Wij ontvangen graag zowel particuliere beleggers als professionals. 

 • Ik wens anoniem goud te kopen, kan dit?

  Anoniem goud aankopen kan niet. Elke Belgische goudhandelaar is gebonden aan de Belgische wetgeving die stelt dat een goudinkoper zijn klant dient te kennen. Het vertoon van de identiteitskaart zal bij elke transactie bij Antwerpen Goudbank gevraagd worden. 

 • Waar kan ik het best mijn goud bewaren?

  Goud bewaren geschied best in bankkluizen en/of andere veilige plaatsen waar enkel u of mensen uit uw zeer vertrouwde omgeving toegang tot hebben. 

 • Is er een parking aanwezig aan het filiaal te Antwerpen?

  Wij raden al onze klanten aan om te parkeren in de dichtstbijzijnde overdekte parking aan de Sint-Bernardsesteenweg bij het shoppingcenter genaamd Den Tir. Deze parking bevindt zich op zo’n 450 meter wandelafstand van Antwerpen Goudbank. Het exacte adres is Sint-Bernardsesteenweg 312-320, 2020 te Antwerpen. 

 • Welke prijzen krijg ik indien ik een professional ben?

  Indien u professioneel goudhandelaar bent en wenst aan te kopen of te verkopen, kan u voor de beste live goudprijzen contact opnemen met Antwerpen Goudbank. Dit kan zowel telefonisch op het nummer: +32(0)3 237 88 24 of door te mailen naar sales@goudbank-antwerpen.com.

 • Wat moet ik doen als ik mijn beleggingsgoud wil meenemen naar het buitenland?

  Indien u woonachtig bent in het buitenland, of een vertrek naar het buitenland plant met uw beleggingsgoud, kan u dit zonder problemen meenemen. U dient wel steeds uw factuur bij u te hebben wanneer u uw beleggingsgoud declareert aan de douane. 

 • Wat als ik mijn bestelling niet zelf kom ophalen?

  Indien u fysiek niet in staat bent om uw bestelling zelf te komen ophalen, kan u altijd beroep doen op een familielid, iemand uit de vriendenkring of kennis die u vertrouwt. Wij vragen hierbij om uw schriftelijke toestemming of volmacht te geven op papier of via mail waarin u verklaart dat de desbetreffende persoon toestemming heeft om uw bestelling te komen ophalen.

  Zowel uw identiteitskaart of kopie hiervan als de identiteitskaart van de persoon die komt afhalen zal gevraagd worden.

 • Waar staat Antwerpen Goudbank geregistreerd?

  Antwerpen Goudbank is een handelsnaam van Dierckx Geert, het bedrijf staat geregistreerd bij de kamer van koophandel: BTW/HRA: 0817 811 750 en heeft een erkend handelskeurmeester: Meesterstempel erkend door de Koninklijke munt België en Ministerie van Financiën. 

 • Waarom beleggen in goud?

  Beleggen in goud heeft voor de uiteindelijke koper verschillende voordelen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat goud al meer dan 2500 jaar een geldig betaalmiddel is. Ook vandaag worden er nog in verschillende landen in het Midden-Oosten mensen betaald voor hun arbeid in goud. De redenering hierachter is dat men mensen iets fysiek in de plaats geeft voor de verworven prestaties.

  In tegenstelling tot geld en andere digitale currencies, is goud een veel schaarser goed. Digitale currencies kunnen met één druk op de knop vermenigvuldigd worden. Ook bankbiljetten kunnen bijgedrukt worden, waardoor er meer geld in omloop raakt. Bijgevolg ontstaat er inflatie waardoor de eigenlijke waarde van uw geld of digitale munteenheid daalt.

  Voor goud is dit niet het geval. Beleggen in goud betekent dat u fysiek eigenaar bent van uw kapitaal en hierover ten allen tijden kan beschikken. Ook dit is niet zomaar mogelijk met geld op uw bankrekening in bijvoorbeeld tijden van crisis. Goud is dus vooral een waarde opslag die u kan indekken voor onzekere tijden. Vooral grootbanken en overheden, waaronder ook de Belgische Staat, zijn de grootste aankopers van goud. Dit om de eenvoudige reden dat ze door middel van goud aan te kopen zichzelf willen beschermen tegen valutakoersen, maar ook ter ondersteuning van hun eigen munt en degelijkheid hiervan.

  Een ander voordeel van het beleggen in goud is dat u volledig vrijgesteld bent van BTW bij de aankoop hiervan, maar ook vrijgesteld bent van belastingen op de winst die u maakt bij wederverkoop van uw goud. Bij het beleggen in aandelen wordt u wel belast op de meerwaarde die u genereert.  Ook staat goud erom bekend om een lage in- en uitstapkost te hebben, wat bij andere beleggingsproducten niet altijd het geval is.

  Door de verschillende gewichten en maten in goudstaven, goudstukken en gouden munten kan u als belegger zelf kiezen welk budget u spendeert aan uw belegging. Voor zowel de belegger met een ruim budget, als de belegger die eerder kiest voor een uitgebreider, maar verdeeld portfolio kan goud een oplossing bieden.

  Tot slot bent u ook bij het aankopen of verkopen van goud niet gebonden aan uw lokale bank of lokale goudhandelaar. Indien u London Good Delivery goudstaven aankoopt of goudstaven met het gehalte 999,9 % kan u deze internationaal, waar dan ook ter wereld, verhandelen. U moet hierbij wel opletten voor de premies die andere goudhandelaars hanteren, deze kunnen namelijk prijsverschillen geven.

  Indien u specifieke vragen hebt omtrent het beleggen in goud kan u ons steeds contacteren op het telefoonnummer: +32(0)3 237 88 24 of mailen naar sales@goudbank-antwerpen.com

 • Hoe beleggen in goud?

  Een andere bijkomende vraag is hoe men nu het beste kan beleggen in goud. Vroeger kon men als particulier terecht bij commerciële banken voor het aan- of verkopen van goudstaven of gouden munten. Banken die zich hier nog op toespitsen zijn vandaag veel moeilijker te vinden en kunnen dit meestal ook niet aanbieden aan de voordeligere tarieven zoals fysieke goudhandelaars. Bijgevolg is het dus interessanter om langs te gaan bij een fysieke goudhandelaar voor uw aan- of verkoop.

  Een tweede belangrijk aspect is dat u kiest voor een correcte partner voor uw goudzaken. Antwerpen Goudbank staat bekend om zijn eerlijke en betrouwbare reputatie bij meer dan 6000 beleggers en is zonder meer ook voor u een uitstekende keuze bij het zoeken naar de juiste partner om te beleggen.

  De keuze van goudhandelaar wordt voor vele mensen ook beïnvloedt door de commissies of premies die de goudhandelaar neemt op de verschillende goudstaven, goudbaren, gouden stukken of gouden munten. De meeste goudhandelaars bieden een premiepagina aan op hun website waardoor de klant zelf makkelijk prijzen kan vergelijken en zo zijn/haar juiste keuze kan maken.

  Wanneer u prijzen vergelijkt van verschillende goudhandelaars dient u er zeker rekening mee te houden dat de prijzen all-in zijn. Alle prijzen die Antwerpen Goudbank afficheert op haar website zijn inclusief premies. Er zijn voor u als uiteindelijke koper of verkoper geen verborgen kosten aan verbonden. 

 • Aan- en verkoop van grotere goudstaven (1 kilo en 500 gram)

  Deze goudstaven zijn het meest geschikt voor de belegger die een ruim budget heeft, zuiver speculeert op de goudprijs en houdt van een minimum in- en uitstapkost tegenover banken of fysieke goudmakelaars.

  Voordelen

  • Weinig of geen maakloonkosten
  • Kleine marge/premie bij aankoop en wederverkoop
  • Internationaal makkelijk te verhandelen

  Nadelen

  • Grotere investering
  • Ondeelbaarheid van grotere goudstaven
 • Aan- en verkoop van kleinere goudstaven (250 gram tot 10 gram)

  Deze goudstaven zijn het meest geschikt voor de belegger die zijn budget verdeelbaar opstelt, puur speculeert op de goudprijs en tevens houdt van de voordeligere in- en uitstapkost.

  Voordelen

  • Meer op maat belegging en budgettering
  • Verdeelbaarheid
  • Lagere instapkost tegenover munten
  • Vaak te koop in aangemunte vorm

  Nadelen

  • Iets hogere premium tegenover de grotere goudstaven
 • Aan- en verkoop van gouden munten

  Hier moeten we onderscheid maken tussen de Amerikaanse goudstukken en alle andere. Bij de Amerikaanse dollarstukken is het gebruikelijk dat er ook nog een bijkomende verzamelwaarde wordt toegekend aan de hand van de kwaliteit van het ‘patina’ of muntslag en de algemene conditie van het goudstuk. Verschillende gouden munten hebben onbetwistbaar een internationaal karakter en bepaalde verzamelmunten zijn ook geliefd bij verzamelaars. Toch dient men rekening te houden met de veranderlijke premies die ontstaan door vraag en aanbod op de markt.

  Voordelen

  • Mogelijkheid voor een lage instappremium en hoge rentabiliteit (naargelang marktbeweging )
  • Kleine nominaties van gouden munten
  • Eventuele verzamelwaarde van US Dollar munten

  Nadelen

  • Lage premie bij wederverkoop
  • Gelimiteerd in aanbod
  • Geen premies boven de intrinsieke goudprijs indien de gouden muntstukken schade oplopen
 • Wordt er btw toegepast op goud en zilver?

  Neen, op beleggingsgoud wordt geen BTW toegepast. Zowel bij goudstaven als bij gouden munten belegt u BTW vrij.

  Bij zilverstaven daarentegen dient er 21% BTW betaald te worden op het volledige bedrag van aankoop. Voor zilveren munten geldt er een andere BTW toepassing. Hierbij dient er BTW betaald te worden op de marge tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs. 

 • Wat betekent Good Delivery?

  London Good Delivery staat voor een kwaliteitsgarantie verleend door de London Bullion Market Association (LBMA). Concreet betekent dit wanneer u beleggingsgoud of -zilver koopt van een merk dat erkend wordt door deze organisatie, u kan genieten van een wereldwijde bekendheid en dus bijgevolg uw beleggingsgoud- of zilver internationaal kan verhandelen. In het assortiment van Antwerpen Goudbank hebben alle goudstaven dit kwaliteitslabel.

 • Hoe werkt de prijsopbouw voor mijn beleggingsgoud?

  U kan direct bestellen aan de live goudkoers van de beurs van Londen. De verkooppremies van Goudbank Antwerpen zijn afhankelijk naargelang vraag en aanbod van munten en/ of de grootte van de goudstaven.

  Al onze prijzen met bijhorende premie kan u terugvinden onder de rubriek ‘Premies’. Prijzen die wij in euro afficheren zijn de netto prijzen die u krijgt of betaalt bij de verkoop of aankoop van uw beleggingsgoud of beleggingszilver. De premie zit reeds mee in deze bedragen verwerkt.

 • Wat betekenen bid- en askprijs, spotprijs en premie?

  De bid- en askprijs staan voor de verkoopprijs en aankoopprijs en worden bepaald door de internationale markten. Deze prijzen kunnen teruggevonden worden op onze homepagina.

  De spotprijs of middenkoers is de som van de bid- en askprijs en deze delen door 2. De spotprijs of middenkoers geeft dus de intrinsieke goudwaarde van het betreffende stuk berekend op basis van de koers van het metaal volgens de internationale markten. 

  Een premie is het verschil tussen de spotprijs en de aankoop- en verkoopprijs van uw goudstuk en wordt doorgaans uitgedrukt in percentage. Dit percentage kan zowel positief of negatief zijn naargelang vraag en aanbod op de goudmarkt. Tevens dekt de premie ook de kosten voor makelaars, maakloon of baarkosten.

 • Wordt er btw toegepast op goud en zilver?

  Neen, op beleggingsgoud wordt geen BTW toegepast. Zowel bij goudstaven als bij gouden munten belegt u BTW vrij.

  Bij zilverstaven daarentegen dient er 21% BTW betaald te worden op het volledige bedrag van aankoop. Voor zilveren munten geldt er een andere BTW toepassing. Hierbij dient er BTW betaald te worden op de marge tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs. 

 • Welke prijzen krijg ik indien ik een professional ben?

  Indien u professioneel goudhandelaar bent en wenst aan te kopen of te verkopen, kan u voor de beste live goudprijzen contact opnemen met Antwerpen Goudbank. Dit kan zowel telefonisch op het nummer: +32(0)3 237 88 24 of door te mailen naar sales@goudbank-antwerpen.com.

 • Hoe werkt het verzenden van bestellingen?

  Indien u online bestelt, kan u er ook voor opteren om uw bestelling te laten leveren aan huis. Hiervoor dient u de optie ‘LEVEREN’ aan te vinken in uw winkelwagen. Er zal automatisch € 15 worden bijgerekend voor de verzending en verzekering van uw pakket. Pakketten kunnen verzonden worden met een maximale waarde van € 20 000 per pakket. Het verzenden van goud met een waarde onder de € 20 000 is steeds via verzekerde zending en enkel mogelijk voor België, Nederland en Luxemburg.

  Alle bestellingen hoger dan € 20 000 dienen fysiek door de klant afgehaald te worden aan het afhaalloket van Antwerpen Goudbank op vertoon van een geldige identiteitskaart.

  Uw afhaalloket

  Goudbank Antwerpen
  Abdijstraat 86
  2020 Antwerpen
  België

  Telefoonnummer

  +32 3 237 88 24

 • Waarom betaal ik een voorschot op mijn online bestelling?

  Antwerpen Goudbank verkoopt aan live goudprijzen en vraagt hierbij aan zijn klanten een voorschot van 5% met een maximum van € 1000. Wij plaatsen fysiek goud tegenover uw bestelling en willen een garantie of voorschotbetaling, zodat u uw desbetreffende bestelling ook daadwerkelijk respecteert. Al ons goud is normalerwijze aan vastgelegde prijzen vooruit verkocht of gehedged op onze verschillende online platformen. Wij nemen het risico tegen daling van de goudprijs in uw plaats over tot het moment van aankoop. Alle bestellingen dienen binnen de vijfwerkdagen betaald te worden na de online aankoop hiervan. Indien de klant in gebreken blijft, kan het voorschot als schadeclaim worden opgeëist door de verkoper namelijk Antwerpen Goudbank.

 • Hoe kan ik betalen bij Antwerpen Goudbank?

  Wanneer u via onze webshop beleggingsgoud of beleggingszilver online bestelt, wordt u steeds gevraagd om een voorschot van 5% van het totale bedrag van uw bestelling te betalen met een maximum van €1.000. Deze 5% dient om het risico te dekken aangezien onze prijzen live gekoppeld zijn aan de goudkoers van de beurs van London.

  Vanaf u de bestelling plaatst, zijn de prijzen tussen de verkoper en de koper vastgelegd. Dit betekent concreet dat vanaf dit moment het risico van de koers van het edelmetaal (goud of zilver) van de verkoper naar de koper verschuift. 

  Van zodra u de stappen in de betalingsprocedure van onze website heeft doorgevoerd, zal u automatisch uw factuur toegestuurd krijgen via e-mail of in uw account kunnen terugvinden. Op deze factuur zal het voorschot dat u reeds heeft betaald vermeld staan alsook het nog te betalen resterende saldo.

  Het resterende saldo dient binnen een termijn van 5 werkdagen betaald te worden via een bankoverschrijving naar het bankrekeningnummer van Goudbank Antwerpen met vermelding van uw ordernummer.

  Van zodra Goudbank Antwerpen uw betaling heeft verwerkt, zal u per e-mail of telefonisch verwittigd worden voor de ophaling of verzending van uw order.

  Indien bij ons aan het loket in Antwerpen beleggingsgoud of -zilver aankoopt ter plaatse, kan u ook steeds met bancontact betalen.

  Visa of Mastercard wordt niet aanvaard.

  Ons betaalloket

  Goudbank Antwerpen
  Abdijstraat 86
  2020 Antwerpen
  België

  Onze bankgegevens

  IBAN: BE22 9671 9678 2347
  BIC: TRWIBEB1XXX

 • Hoe ontvang ik mijn order?

  Indien u koos voor de optie ‘LEVEREN’ bij het plaatsen van uw bestelling wordt uw order met verzekerde zending naar uw thuisadres opgestuurd. Enkel bestellingen met een waarde onder de € 20 000 kunnen met verzekerd transport verzonden worden.

  Uw pakket zal bij uw thuisadres aangeboden worden door de koerierdienst. U dient steeds af te tekenen voor het ontvangst van uw pakket. Indien u niet thuis bent wanneer de koerier het pakket aanbiedt, zal hij dit de volgende werkdag opnieuw aanbieden. Indien u niet thuis bij de 2de bezorgpoging zal u een strookje in uw brievenbus vinden waarop u zelf via een onlinesysteem een datum kan kiezen voor de levering van uw order.

  Noch Goudbank Antwerpen, noch de koerierdienst kan het tijdstip op voorhand meedelen wanneer uw pakket zal toekomen.

 • Wat indien mijn pakket aankomt en ik niet thuis ben?

  Al onze pakketten worden verstuurd via verzekerde zending. Dit betekent dat u verplicht bent af te tekenen voor ontvangst van uw pakket. Indien de koerier langskomt en u niet thuis bent, zal hij/zij uw pakket terug meenemen. Vervolgens zal u van de koerierdienst een strookje in de brievenbus krijgen om een nieuw leveringsmoment te kiezen. 

 • Wat indien mijn pakket verloren gaat?

  Mocht het gebeuren dat uw pakket verloren gaat, kan u best contact opnemen met Antwerpen Goudbank. Wij kijken bijgevolg uw track and tracenummer na en nemen contact op met de koerierdienst.

© Goudbank Antwerpen 2024 – Webdesign Webit